Mer än bara barnpassning

Barnens festival är ett alldeles eget äventyr anpassat efter barnens olika åldrar. Samtidigt som de vuxna går iväg på föredrag och besöker workshops samlas barnen vid den stora stenen utanför Kulturhuset. Sedan bär det av på olika upptåg.

Det kan vara ett bondgårdsbesök hos de nyfödda kalvarna, eller kanske en kull i äppelträdgården. Fotbollslek på den nyslagna ängen, en sagopromenad i granskogen, eller kanske en hästochvagn-tur på slingrande grusvägar. Vi leker, målar, pysslar, bakar, bygger, busar - och framförallt har vi kul.

Med virvlande rörelse till smekande toner

I ett rum på festivalområdet övas det dans. En flicka med rosa tofsar i håret sitter på bänken och tuggar på en flaskkork. Barndans-ledaren Lilly Zetterberg undrar om hon inte ska vara med, men flickan skakar bestämt på huvudet. Musiken sätter igång. Efter några tveksamma sekunder känner hon att musiken spritter för mycket i benen, springer fram och ställer sig bakom ledaren och följer med i hennes rörelser. De övar inför en uppvisning till festivalfinalen.

– Det här är verkligen helt annorlunda än streetdance som jag har dansat innan, berättar Frida Oelrich 13 år. Det är ganska tungt och så. Här ska man istället vara lätt och så hoppar och snurrar man mycket. Det är roligt!

Barnens biodynamiska bondgårdsbesök

Mjölken kommer från mjölkpaketen. Eller? På den biodynamiska bondgården Nibble Gård fick barnen chans att klappa kalvar, katter och studera mjölkens moder på nära håll.

– Det var kul där och om man tog två fingrar och stoppade in i munnen på dom små korna så sög dom, berättar Agnes Pietsch stolt för oss.